IP cím lekérdezése

Az egyik gyakori teendő, hogy megállapítsuk az IP címünket. Ez a mi egyedi (legalábbis adott alhálózatban) számsorunk amivel a hálózaton azonosítani tudjuk a gépünket, pl. így néz ki ez helyi címnél: 192.168.000.001
Ahhoz, hogy az IP címünket kiderítsük, több út is vezet.

Lokális (helyi) IP cím lekérdezése




  • Parancssorból: írjuk be a parancssorba, hogy "ipconfig" idézőjelek nélkül, ekkor kilistázza nekünk a gép az összes hálózati csatolónkat és a címüket, az alhálózati maszkkal és a MAC címmel együtt. Ha ennél több adatra van szükségünk, akkor az "ipconfig /all" kapcsolóval tudunk még több mindent lekérdezni, mint pl. DNS szerver és gateway



  • Grafikus felületen: Start -> (Beállítások -> Vezérlőpult ->) Hálózati kapcsolatok -> jobb gomb a vizsgálni kívánt kapcsolaton -> Állapot -> Részletek. 




    • Windows Vista / 7 esetén: Start - > Vezérlőpult -> Hálózati és megosztási központ, itt a kapcsolaton bal klikk és a Részletek feliratra kattintsunk!




     Internetes (publikus) IP cím lekérdezése


    • Online lekérdezéssel: válogathatunk kedvünkre a találatokból
    Megj.: az interneten többnyire másik címmel barangolunk, mint a helyi hálózaton. A címfordításra azért van szükség, mert más címek érvényesek a helyi hálózaton és a nyilvános tartományban (internet) ill. az interneten teljesen egyedi címre van szükségünk. Ezt a szolgáltató osztja ki nekünk, ez lehet dinamikus vagy fix IP cím is.

    Videó

    IP cím lekérdezése



        Megjegyzések

        1. Lenne egy olyan kérdésem, hogy ha megvan egy személy IP címje lenyomozható hogy hova valósi?

          VálaszTörlés
          Válaszok
          1. igen: http://whatismyipaddress.com/

            beírsz 1 ip címet, és kiadja a térképen

            Törlés
        2. Amennyiben az illető nem használ proxy-t, kissé pontatlanul, de igen:

          http://www.ipaddresslocation.org/

          Ha a fenti webhelyet meglátogatod, a saját IP-d alapján kapsz vissza adatokat. Az alábbi linken pedig tetszőleges IP-re lekérdezheted a földrajzi helyet:

          http://www.ipaddresslocation.org/ip-address-locator.php

          VálaszTörlés
        3. Köszi vem, ez nagyon hasznos volt!

          VálaszTörlés
        4. Nincs mit, örülök ha segíthettem! :)

          VálaszTörlés
        5. Sziasztok! Olyan problémám lenne,hogy ip-címet tudok-e változtatni?! Sűrgős lenne,előre is köszönöm!

          VálaszTörlés
          Válaszok
          1. Ha a "netes" IP-re gondolsz, többnyire elég újrakapcsolódni (vagy pl. újraindítod a modemet / routert). Ha viszont fix IP-t kaptál a szolgáltatótól (vagy kértél), nem lehetséges ezt megváltoztatni.

            A helyi hálózaton használt IP címedet pedig a Start menü alól a Vezérlőpult -> Hálózat és internet -> Hálózati és megosztási központ alatt a bal oldali Hálózati adapter beállításainak módosítása (vagy ilyesmi, nekem angol) feliratra kattintva, az adott hálózati kártyára jobb gombbal klikkelve és a Tulajdonságok-at választva tudsz. Jelöld ki az IPv4 sort, ismét Tulajdonságok, és ide kézzel is megadhatsz IP-t, ha másikat szeretnél használni a jelenlegi helyett.

            Törlés
        6. Nekem olyan kérdésem lenne, hogy hogyan tudom lekérni valaki IP-címét facebook-ról? Sürgős lenne!
          Előre is köszi.!!

          VálaszTörlés
          Válaszok
          1. Nem tudod ennyiből megállapítani, és nem is lenne sok értelme.

            Az előbbi válaszomból kiderül, hogy az internetezők többnyire dinamikusan kapnak IP-t, azaz minden csatlakozáskor más címen lesznek elérhetőek. Az pedig, hogy milyen címet kap valaki, a szolgáltatótól függ, semmi köze a facebook-hoz, tehát ez nem segít hozzá a címhez. Ha még valahogy ki is nyomoznád az aktuális IP-jét valakinek, következő csatlakozáskor más címen lesz elérhető.

            Törlés
        7. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

          VálaszTörlés
        8. Sziasztok!

          Kíváncsiságból: Vannak oldalak, amelyek figyelik az IP-t. Pl.: 1 felhasználó jelentkezhet be 1 gépről. De ha minden csatlakozásnál új az IP, akkor egy újracsatlakozás és máris bejelentkezhet más is. Akkor mi értelme figyelni?

          Előre is köszönöm!

          VálaszTörlés
          Válaszok
          1. Szia kedves névtelen látogató!

            Ez jó kérdés, a válasz az, hogy nem csak az IP-t figyelik ezek az oldalak.

            Régen valóban elég is volt sokszor újracsatlakozni, manapság azonban használnak ún. cookie-kat is. Ezek a böngészőben tárolt adatok egy adott oldalhoz kapcsolódóan. Ha újrakapcsolódsz, de nem törlöd a cookie-kat, akkor az oldal még "tud rólad" és az előző bejelentkezésedről, így egy sima IP cserével még nem lehet kijátszani.

            Törlés
        9. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

          VálaszTörlés
        10. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

          VálaszTörlés
        11. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

          VálaszTörlés
        12. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

          VálaszTörlés
        13. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

          VálaszTörlés
        14. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

          VálaszTörlés
        15. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

          VálaszTörlés
        16. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

          VálaszTörlés
        17. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

          VálaszTörlés
        18. Sziasztok!

          Sajnos nincs időm és lehetőségem minden kérdésre külön válaszolni, a blognak nem is ez a célja, de tisztázzuk: önmagában tudni valakinek az IP címét kevés.

          A szolgáltatók rendelkeznek egy adott IP tartománnyal, amiből az éppen felcsatlakozó ügyfeleknek kiosztják az IP címeket, aki pedig lecsatlakozik, annak a címe felszabadul.

          Tehát azon a címen, amin most Pistike idegesít engem egy fórumon, 10 perc múlva a szomszédja is netezhet. Arról nem is beszélve, mi van ha pl. netkávézóból / iskolából / kollégiumból van, vagy egy nyitott wifi-re csatlakozott. Kitiltunk mindenkit, ha egy személy nem bírt magával?

          A lényeg: az interneten használt IP címünk teljesen dinamikus, nem állandó (minden csatlakozáskor újat kapunk), tehát csakis akkor van értelme vizsgálni, ha rendelkezel a szolgáltató adataival és meg tudod állapítani, adott időpontban ki (melyik ügyfél) használta ezt a címet. Mivel civilként pedig ehhez úgysincs joga az embernek hozzáférni, innentől felesleges az IP címeket figyelgetni.

          A továbbiakban minden facebook feltörős és IP nyomozgatós kérdés feltevőjének ajánlom ezt a választ, megértéseteket köszönöm.

          u.i.: akit zaklatnak vagy megfenyegetnek stb. az kérem hogy forduljon a rendőrséghez és tegyen feljelentést, nekik jogukban áll az említett szolgáltatói információk kikérése hogy azonosíthassák a személyt.

          VálaszTörlés
          Válaszok
          1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

            Törlés
        19. Ha elolvastad a fentieket, akkor meg lesz a válasz, elvileg sehogy, de ha olyan jellegű az ügy, akkor rendőrségen tehetsz bejelentést, ők elvileg megtudják mondani, na nem biztos, hogy az illető nevét, hanem a felhasználói nevét, ami ugye nem mindig ugyan az!

          VálaszTörlés
        20. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

          VálaszTörlés
        21. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

          VálaszTörlés
        22. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

          VálaszTörlés
        23. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

          VálaszTörlés
        24. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

          VálaszTörlés
        25. Hello István,azt szeretném kérdezni ,hogy win 7-en meg lehet-e vátoztatni az ipmet,(wifit használok)ha igen légyszives ird le,hogyan.Mindent kipróbáltam amit közétetek a neten vagy a youtube-on de semmi sem történt,kivéve hogy nem tudtamcsatlakozni,igy vissza kellet álitanom a régit.

          VálaszTörlés
          Válaszok
          1. Kedves Ernő! Azt kellene tudni, mi is a probléma amit meg szeretnél oldani pontosan? Wifi net alatt mit értesz? Szolgáltató adott egy routert és az megosztja a lakáson belül a netet, erre gondolsz?

            Törlés
        26. Töröltem minden IP nyomozós kérdést. Ismételten megkérek mindenkit, olvassa el a korábbi hozzászólásomat és ne posztoljon ilyen kérdéseket mint "hogy nyomozom ki facebook ismerős/akárki IP címét". Nem ez az oldal célja. Köszönöm.

          VálaszTörlés
        27. Tisztelt István!
          Minden elismerésem tudásodhoz és türelmedhez az IP-nyomozók irányába! :-)

          VálaszTörlés
        28. Hello! ha pl. egy szerveren lehal a no-ip, és a szolgáltató új IP-címet oszt, akkor meghatározható ez az IP-cím pl. a saját számítógépemről? Ha igen, hogyan?

          VálaszTörlés
          Válaszok
          1. A "lehal a no-ip" alatt mit értesz? Nem fut az update kliens a szervereden többé? Amíg az megy, addig simán megpingelve az általad választott címet egy ping parancssal meg kellene kapnod az IP-det (vagy pl. a routeredét, ha az viselkedik kliensként). Ha nem fut a kliens és fizikailag eléred a szervert, indítsd újra a klienst. Ha tudod melyik alhálózatban van a szerver, megpingelheted a broadcast címét (pl. 192.168.1.255) és visszakeresheted az ARP cache-ből (arp -a) MAC cím alapján.

            Törlés
        29. Üdv Azt honnét tudom hogy az ip. címem publikus vagy privát?
          Elöre is köszönöm, István

          VálaszTörlés
          Válaszok
          1. A cikk tárgyalja hogyan tudod lekérdezni a publikus/külső ill. a privát/belső IP címedet. Ha internetre is csatlakozva vagy, akkor mindig lesz publikus/külső IP címed is, a belső IP pedig a belső hálózaton azonosít, amelyet szintén kapsz ha beállítod vagy automatikusan kiosztásra kerül.

            Törlés
          2. Köszi de én nem nagyon értek ehhez. Van egy ip kamerám a régi modem plusz routeren NO-IP -vel kívülről is láttam a képet,de miután lecserélték a modemet egy ZTE-re,nem tudok portot nyitni. Vagyis megcsinálom,de ha megnézem egy programmal,az azt mondja hogy nincs nyitva. Olvastam hogy a T-hom NAT-olja az Ip címeket.A ZTE-n a hálózati interface azt írja hogy NAT-enabled. Üdv István.

            Törlés
        30. Egy kérdésem lenne hogy ha mondjuk rá csatlakozok egy játék szerverre akkor aszt hogyan nézhetem meg hogy milyen ip-cim-re csatlakoztam rá?Elöre is köszi!


          És ha esetleg kétszer elküldtem akkor bocsi!

          VálaszTörlés
        31. Üdvözletem!
          Egy olyan nagy problémánk lenne,és bármilyen segítség jól jönne.
          A feleségem eltűnt.A rendőrség már lassan 1-1,5 hónapja nem csinál semmit sem,de nem is talált még semmit.Voltunk a telefonos szolgáltatónál is,de mivel nem tudjuk a feleségem kódjait vagy kódját,így nem tudnak segíteni.Az lenne a kérdésem hogy IP vagy IMEI szám vagy e-mail alapján meg lehet e találni??? Nagyon köszönök mindenféle segítséget.

          VálaszTörlés

        Megjegyzés küldése

        Népszerű bejegyzések ezen a blogon

        Ismerkedés a parancssorral: cmd