Hőmérséklet értékek ellenőrzése

Bizonyára nem újdonság senkinek sem, hogy arra gyanakszik, gépe túlmelegszik időnként. Ennek jele lehet a váratlan leállás, újraindulás, a képernyőre "szemetelés", sima lassulás vagy instabil működés. Nézzük, hogy is tudunk ennek utána járni: a túlmelegedés veszélye valós-e?
Az első megoldás, hogy telepítjük a HWMonitor / HWiNFO / Speedfan vagy más mérő alkalmazást.

Speedfan screenshot a hivatalos oldalról (http://www.almico.com/speedfan.php)


A másik, hogy a gépünk BIOS-ába lépve ellenőrizzük ezeket (a gép induláskor kiírja mivel léphetünk be, általában F1, F2 vagy Del megnyomására. Itt belépve keressünk "Hardware Monitor", "System temperature" vagy hasonló menüpontot). Ezek valamelyikének indítása után azonnal kapunk egy listát a gép hőmérsékleti adatairól.

Hardware Monitor az AwardBIOS-ban: az értékek normálisak


Amire a kiértékelésnél kell figyelnünk:

- terhelés alatt nézzük meg az értékeket! A háttérben futtassunk egy alkalmazást ami lehetőleg meg is dolgoztatja a gépünket (pl. egy Futuremark féle teljesítménytesztet vagy egy 3D játékprogramot, az aknakereső nem lesz elég). Az üresjárati hőmérséklet a terhelés alattitól jelentősen alacsonyabb lehet, ami félrevezető eredményhez juttat minket. Ha a BIOS-ban akarjuk megnézni, akkor a teszt futtatása után közvetlenül indítsuk újra a gépet, majd akkor nézzük meg az értékeket. Ez idő alatt már valamennyivel (~1-2 Celsius) alacsonyabbak lehetnek, mint a teszt alatt, de még mindig mérvadóak.

- ha nullát vagy nyilvánvalóan hamis adatokat (pl. negatív számok vagy több száz Celsius fok) látunk, valószínűleg az alaplapunk szenzorját nem támogatja a szoftver -> próbáljuk frissíteni vagy másikat használni, amelyikkel működik! Megnézhetjük, nem mellékelt-e a gyártónk egy ilyen szoftvert az alaplap mellé vagy a honlapján.

- ha kritikus értékeket tapasztalunk (sajnos nagyon termékfüggő és nem lehet általánosítani, de processzoroknál és videókártyáknál 80-90 fok, alaplapoknál 50 felett) vagy nagyon gyors emelkedést amely közelít a korábbi értékekhez, azonnal áramtalanítsuk a gépünket és (lehetőleg szakember segítségével) végezzük el a hűtési rendszer vizsgálatát, és szükség esetén cseréjét!

Amit tehetünk:

- kiporoljuk a gépet
Ez történhet sűrített levegővel, porszívóval (megfelelő távolságból, lehetőleg a "fekete lyuk" és a "vákuum" fokozatnál enyhébbet válasszunk!), de igazából a biciklipumpától kezdve emberi tüdőig sok minden megteszi szükség esetén :)
Olyan helyen végezzük ezt, ahol nem lesz probléma az esetlegesen sűrűn felszálló porfelhő. Figyeljünk oda, hogy a kisebb sarkokból, hűtőbordák közül is rendesen távolítsuk el a port, de ne tegyünk kárt az alkatrészekben! Különösebb szétszedést, szerelést nem javaslok, száraz ronggyal végigtörölhetjük nyugodtan az alkatrészek felületeit és a házat is, az alaplappal bánjunk nagyon óvatosan a forrasztott alkatrészek miatt!
Mondanom sem kell, ha a gép környezetét nem portalanítottuk, és nincs "porszűrő-szivacs" a ház szellőzőjénél, sajnos hamarosan ismét poros lesz.

- nagyobb / jobban szellőző házat vásárolunk
Ha esetleg eddig egy midi toronyban nyomorgattuk szegény kis gépünket és a kábelek dzsungelében nem láttuk, mi is van benne, vagy a levegő akkor mozgott benne utoljára amikor sóhajtottunk a lefagyott gép romjai felett, akkor ajánlott nagyobb / jobb házra váltani! Ekkor vegyük figyelembe hogy lehetőleg legyenek szellőzőnyílások ill. az előző pontban említett porszűrő is a házon.

- fejlesztünk a hűtésen
Ez nem túl bonyolult művelet, ám profi hűtés esetén már költségesebb. Először is a házunk elejében kell lennie egy nagy (8 vagy 12 cm átmérőjű) ventillátornak, amely hátra felé fújja ki a levegőt a házból, még jobb ha egy másik segíti a munkáját és hátul a házból kifelé fújja a levegőt, így tökéletesen átfújjuk a házat és kicseréljük a levegőt. Természetesen a levegő iránya elölről hátulra / kifelé kell hogy tartson, és a gép mögött hagyjunk elég helyet a szellőzésre! A VGA és a processzor esetén kénytelenek vagyunk a pontos típusra keresni jobb hűtést, ehhez kérjük ki szakember tanácsát (ugyanis ezek a hűtők nem univerzálisak)!

Megj.: olyan szélsőséges esetekre nem térek ki, amikor a memóriamodulokra külön hűtés kell, esetleg izzó vasmagunkat folyékony nitrogénnel kell csillapítanunk, ezeket hagyjuk meg a tuningbajnokoknak, és lehetőleg mindennapi használat során mellőzzük! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismerkedés a parancssorral: cmd

IP cím lekérdezése