Miért lassú a Windows-om? (10. Szoftverhibák)

Miután a legfontosabb lehetséges hibaforrásokat megnéztük már, a sorozat lassan a végéhez közeleg. Az aktuális részben kiderül, mit lehet tenni, ha valami gond van a telepített programunkkal és esetleg magával vitte a Windows-unkat is.
A teljeskörű szoftverfrissítés és runtime telepítés, registry tisztítás és lemezellenőrzés többnyire megoldja ezeket a problémákat is. Ha olyan hiba jön elő, amelyen ezek sem segítenek, akkor jöhet jól egy rendszervisszaállítás.

A gép indulásakor, de még a Windows indulása előtt nyomjunk F8-at, majd a rendszer-visszaállítást válasszuk! (Vista/Windows 7 esetén több opciónk is van, mint pl. "Startup repair", amely megpróbálja helyrehozni a rendszer indulásával kapcsolatos hibákat). Itt ha nincs rendszer-visszaállítási pontunk, akkor használhatjuk a beépített "Utolsó helyes konfiguráció" pontot is, amennyiben a képernyő / videó beállításokkal van gondunk, akkor jöhet jól a "VGA mód", míg driver vagy újonnan telepített program hibája esetén a "csökkentett mód", amelyben ezeket el tudjuk távolítani. 

Ha rendszerfájlok sérülhettek vagy tűnhettek el, akkor jöhet jól a System File Checker, azaz a rendszerfájlellenőrző. A Start menüben kattintsunk a parancssorba írjuk be és nyomjunk Enter-t:

sfc /scannow

Ha el sem indul a rendszer, megpróbálhatjuk a Windows telepítő lemezzel indítani és az ott felajánlott automatikus javítás funkciót használni.

Ha semmilyen módon nem vagyunk képesek a hibát helyrehozni, lehetséges hogy újra kell telepítenünk a rendszert! Ha ehhez nincs meg a kellő tapasztalatunk, kérjünk meg egy nálunk hozzáértőbb személyt, miután lementettük fontos adatainkat. Ám erről még később biztosan lesz részletes bejegyzés, addig is óvjátok a rendszert! :)

Nincs más hátra, mint leszámolni utolsó ellenségünkkel, a hardveres hibákkal!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismerkedés a parancssorral: cmd

IP cím lekérdezése