Miért lassú a Windows-om? (6. Ideiglenes fájlok)


Az alapozó után sorban célba vesszük a megoldásokat Windows rendszerünk lassulásának tipikus okaira. Most az ideiglenes fájlokkal számolunk le, nem kevés sikerrel!

Kezdjük itt is egy beépített lehetőséggel! Ürítsük ki a Lomtárat! :)

Ha mégsem tennénk, a következő lépésben úgyis törlésre kerül a tartalma: kattintsunk a meghajtónkon jobb gombbal, majd ott „Tulajdonságok / Properties”, és az „Általános / General” fülön a „Lemez felszabadítása / Disk cleanup” gombra! Itt az első fülön mindent bepipálhatunk (ha a „Régen használt fájlok tömörítése / Compress old files” kategória igen nagy méretű, ajánlott kihagyni, mert nagyon sok időt igényel, de ha kevés a helyünk, akkor hagyhatjuk a pipát) és futtathatjuk is. A második fülön még eltávolíthatunk alkalmazásokat, régebbi rendszer-visszaállítási pontokat és Windows komponenseket is, amivel további helyet nyerhetünk.

Ugyan ez nagyon hasznos eszköz, de nem végez 100%-os munkát. Windows frissítések telepítői, uninstall komponensei, böngészési előzmények és egyéb régi biztonsági mentések maradhatnak még a meghajtón. Amennyiben szeretnénk külön programot használni erre a funkcióra, amely alaposabb munkára is képes, használhatjuk a registry karbantartásnál megismert CCleaner-t erre a célra, vagy a Red Button nevű szoftvert, ami azonban rengeteg egyéb hasznos funkcióval is szolgál ezen kívül.

A beépített tisztogatás után is futtathatjuk ezek egyikét, és erősen javallott ezután egy töredezettségmentesítés is!

A következő bejegyzésben megnézzük, mit tehetünk a lemeztöredezettség ellen!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismerkedés a parancssorral: cmd

IP cím lekérdezése