Miért lassú a Windows-om? (7. Lemeztöredezettség)


Megnéztük korábban, hogy milyen okok miatt lassulhat le a Windows rendszerünk. Az elméleti fejtegetés után csapjunk a lovak közé! Ebben a bejegyzésben leszámolunk a hírhedt lemeztöredezettséggel, amelyet az alapozó cikkben már megismertünk!


Lemeztöredezettség megszüntetése

Ebben a problémában szerencsére van egy beépített eszközünk a Windows-ban, a lemeztöredezettség-
mentesítő.

Fontos, hogy mielőtt elindítanánk, először végezzük el a nem használt alkalmazások és adatok eltávolítását (lásd ideiglenes fájlok eltávolítása) és az esetleges új alkalmazások telepítését, és egy lemezellenőrzést (scandisk) is! 

Így biztos, hogy a lehető legjobb eredményt fogjuk elérni, mert olyan állapotában rendezzük a lemezt, amelytől várhatóan nem fog nagyban eltérni. A művelet egyébként megfelelő mennyiségű szabad helyet is igényel, ezért is fontos hogy eltávolítsuk, amire nincs szükség.


Elindításához kattintsunk jobb gombbal a sajátgépben a meghajtóra, amin futtatni szeretnénk, ott „Tulajdonságok / Properties”, majd az „Eszközök / Tools” gomb. Itt elsőnek ajánlott a scandisk  futtatása mindkét opció bepipálásával (esetleg újraindítást igényelhet hogy speciális módban fusson le a rendszer betöltése előtt). Ha ez megvolt, futtassuk le a töredezettségmentesítőt (célmeghajtó kiválasztása és "defrag" / "töredezettségmentesítés"), ez „eltarthat egy ideig” hogy egy klasszikus mondatot idézzek! Amíg ez fut, addig gépünket ne használjuk, kapjuk elő kedvenc könyvünket vagy hagyjuk éjjelre a feladatot! Parancssorból is hívható a töredezettség-mentesítő, azonban ez nélkülözi a grafikus felületet, "defrag" néven meghívható ("defrag /?" a súgója).


Ha szeretnénk más megoldást, akkor szintén vannak erre ingyenes programok. Ilyen az Auslogics Disk Defrag is, amely igen gyorsan képes elvégezni ugyanezt a feladatot a többi programhoz képest, vagy az egyéb segédprogramjairól is híres Piriform Defraggler szoftvere. Természetesen vannak egyéb alternatívák is.

Következő témánk az lesz, mi a teendő, ha nem elégséges hardver futtatja a rendszerünket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismerkedés a parancssorral: cmd

IP cím lekérdezése