Miért lassú a Windows-om? (9. Nem elégséges szoftver)

Az alapozó után újabb akadályt küzdünk le, amely ezúttal maga a szoftver lesz! Ugye ismerős hogy "a dll nem található" vagy "hibajelentés küldése"? Többek között az alábbiak is lehetnek ennek az okai:

Első lépés természetesen a Windows és minden egyéb szoftver frissítése a legutolsó stabil változatra. Ezután frissítsük drivereinket! A gyártó által mellékelt lemezeken mindig régebbi meghajtóprogramokat találunk, mint az éppen aktuális. Ezt végezhetjük kézzel (letöltjük a gyártó honlapjáról és telepítjük), vagy szoftver segítségével is.

Driver: ezek olyan meghajtóprogramok, amelyek megmondják az operációs rendszernek, hogyan lehet az adott eszközzel kommunikálni és azzal műveleteket végezni, pl. hogyan kell rajzolni a videókártyánk segítségével a képernyőre. Ha nincs driverünk egy eszközhöz, egyáltalán nem vagy csak csökkent funkcionalitással tudjuk használni!

Bár aki ért hozzá, annak mindenképpen az elsőt ajánlom, egyéb esetekben a Device Doctor is jó választás lehet. Ingyenes, és automatikusan megkeresi a drivereket, amiket ha letöltöttünk, utána fel is telepíthetünk.
Említettem a C++ runtime, DirectX és .NET frissítését is, amelyek szintén fontosak: sok egyéb program ezekre épül.

Médialejátszáshoz audió- és videó codec-re lesz szükségünk. A codec ("coder-decoder", azaz a kódoló-dekódoló) lényegében olyan szoftver, amely megmondja a lejátszóknak, milyen formátumban van az adott videó vagy hang és pontosan hogyan lehet lejátszani. Gyakran codec csomagokat használnak a felhasználók, hogy ne kelljen egyesével összevadászni őket. Ha nincs képed egy videónál, esetleg pont hang nincs, vagy a kép hibás, akkor ez segíthet rajtad! Gyakran használt csomag a K-Lite, amely a legtöbb ismert formátummal elboldogul. Ha minden jó és mégis akadozik a lejátszás, akkor sajnos lehet, hogy túl gyenge a gépünk a feladathoz.

Mielőtt bármit is telepítenénk, mindenképpen készítsünk egy rendszer-visszaállítási pontot!

Na de mi van akkor, ha a szoftver nem elég jó?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismerkedés a parancssorral: cmd

IP cím lekérdezése