Parancssor trükkök - Windows update


Azon kívül, hogy izgalmas dolog a parancssorban életre kelteni bizonyos funkciókat, határozottan jól is tud jönni nekünk. Hiszen ami a parancssorban működik, az esetlegesen egy csökkentett módban, indítólemezes boot-nál vagy akár a saját scriptünknél vagy batch fájlunknál is működhet. Nézzük meg, mit bűvészkedhetünk a parancssorban a Windows Update-tel kapcsolatban!
Először is amit tudnunk kell: a Windows Update szolgáltatás felelős azért, hogy a gépünk mindig letöltse és telepítse a szoftverfrissítéseket (amelyek mint már néztük, nagyon fontosak a gépünk szempontjából).
Legfőbb kulcsszó a wuauclt lesz, hiszen ez lényegében a Windows Update meghívása, melynél különböző paramétereket használhatunk. Indítsunk egy parancssor ablakot, és nézzük is meg, mihez kezdhetünk, ha a következőket begépeljük és Enter-t nyomunk!

wuauclt /DetectNow

A fenti parancs segítségével egy azonnali lekérdezést kezdeményezünk, amelynek során azt vizsgáljuk, van-e új Windows Update csomag, ami még a gépünkön nincs fent.

net stop wuauserv
net start wuauserv

Az elsővel leállítani, a másodikkal elindítani tudjuk a Windows Update szolgáltatást a gépünkön. Ezeket csak végszükség esetén piszkálgassuk, egyéb esetben nem tanácsos játszadozni vele. Egy ilyen újraindítása a szolgáltatásnak egy, az első pontban említett lekérdezést fog generálni.

wuauclt /ShowSettingsDialog
Előugrik a grafikus ablak, amiben ki lehet választani, milyen módon települjenek a frissítések (pl. automatikusan, vagy manuális nyugtázás után).

wuauclt /ShowWU
A Windows Update szolgáltatáshoz tartozó ablak ugrik elő egyenesen a Vezérlőpult bugyraiból.

wuauclt /UpdateNow
Ki sem találnánk, de ez egy azonnali frissítést kezdeményező parancs. Ha egy detektálással együtt adjuk ki (wuauclt /DetectNow /UpdateNow), akkor naprakésszé is varázsolja a rendszerünket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismerkedés a parancssorral: cmd

IP cím lekérdezése