Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: február, 2011

IP cím lekérdezése

Kép
Az egyik gyakori teendő, hogy megállapítsuk az IP címünket. Ez a mi egyedi (legalábbis adott alhálózatban) számsorunk amivel a hálózaton azonosítani tudjuk a gépünket, pl. így néz ki ez helyi címnél: 192.168.000.001 Ahhoz, hogy az IP címünket kiderítsük, több út is vezet.

Ismerkedés a parancssorral: cmd

Kép
Felhasználó, parancssor...parancssor, felhasználó! Na persze ez nem ilyen egyszerű! :) Korábban megnéztük, hogyan indíthatunk el egy parancssort Windows alatt , na de mire használhatjuk? Szinte bármire, először is a már említett Windows alkalmazások innen is meghívhatóak (főleg akkor ha nincs grafikus felületük ugyebár, lásd ipconfig , ha ezt beírjuk a futtatáshoz, az ablaka felvillan és eltűnik).

Futtatás parancs - és amit futtathatunk!

Kép
Sokszor olvashatunk leírásokat, amelyek úgy kezdődnek, futtassunk egy alkalmazást Windows rendszer alól! Ugye ez addig egyszerű, amíg az asztalon tartozik hozzá parancsikon, vagy a Start menüben egy bejegyzés. Hívjuk elő a futtatás parancshoz szükséges ablakot!

Parancssor indítása

Kép
Windows alatt még jól jöhet, ha tudjuk hogy hol lehet begépelni pontos szöveges parancsokat is. Sokszor így olyan műveleteket tudunk elvégezni, amelyekre a grafikus felületen nem lenne mód vagy esetleg csak nehézkesen. Előhívása rendkívül egyszerű.