Windows batch fájlok ( .bat / .cmd)

Találkozhatunk a fordításával is ("kötegelt fájl" vagy "kötegfájl"), én inkább nevezném őket Windows parancsfájloknak. Nyilván felmerül az igény, amikor egy hasznos parancssori utasítást lát az ember, hogy a gyakori műveleteket elmentse magának és ne kelljen állandóan begépelni. Ha csak egy utasításról van szó, akár parancsikont is készíthetünk, ha többről, akkor jönnek a képbe a batch fájlok!

Mi az a batch fájl?


A Windows batch fájlok .bat vagy .cmd kiterjesztést kaptak, sima szöveges fájlok és lényegében a Windows által ismert parancsok sorozatát tartalmazzák. Könnyen ki is próbálhatjuk ezt, ha nyitunk egy új fájlt, pl. a notepad segítségével és gépeljük be a következő szöveget:

@echo off
echo Nyomj meg egy gombot!
pause



Azután mentsük el a fájlt, viszont vigyázzunk hogy a fájlnevet így, idézőjelekkel és .bat kiterjesztéssel adjuk meg (ha idézőjelek nélkül csak a Mentésre kattintunk, egy .txt szövegfájlt kapunk, és azt a Windows nem fogja futtatni):



Ha kétszer kattintunk a fájlon és mindent jól csináltunk, valami ilyesmit kell látnunk:



Na de mit is csináltunk?

@echo off
A @ jel kikapcsolja az adott parancs kiírását a képernyőre. Azt ugye nem szeretnénk hogy ezt írja ki a batch fájl futáskor hogy "echo off", szóval ezért írtuk elé. Maga a parancs (echo off) a teljes scriptre kikapcsolja a parancsok kiíratását, de mivel önmagát nem rejti el, ezért kell elétennünk a @ jelet.

echo Nyomj meg egy gombot!
Az echo parancs, mint már rájöhettetek, kiíratást jelent. Ez lehet egy szöveg, vagy egy Windows-os változó mint pl. %WINDIR%

Többet a Windows környezeti változókról itt olvashatsz!

pause
Ez a parancs megálljt parancsol a futásnak, amíg a felhasználó meg nem nyom egy billentyűt. Enélkül rögtön bezáródna az ablak és nem látnánk semmit sem abból, amit ki akartunk íratni.

Mit lehet beleírni egy batch fájlba?

Lényegében bármilyen olyan parancsot, amit a Windows futtatás mezőjébe vagy magába a parancssorba is írhatnánk. Hivatkozhatunk bármilyen programra amit telepítettünk és megadjuk annak a könyvtárát a batch fájlban (vagya Windows által ismert helyen van a fájl, mint pl. a C:\Windows lehet (amennyiben a C meghajtón van a rendszer). Használhatjuk akár az előző tippnél (Windows késleltetett leállítása) is.

Példák


  • Törölj ki minden fájlt a C:\temp-ből és a D:\temp-ből kérdezés nélkül

del /Q c:\temp\*
del /Q d:\temp\*

  • Kapcsold ki a gépet 1 óra múlva

shutdown /s /t 3600


  • Frissítsd a Windows-t és azonnal kapcsold le a gépet, miután végzett

wuauclt /DetectNow
wuauclt /UpdateNow
shutdown /p /f

Végszó

Legyen ez a cikk egy kedvcsináló, a téma elég bonyolult és szerteágazó ill. alapozás nélkül ennél tovább nem igen akarnék menni, szóval elsőre legyen elég ennyi, és később megnézzük hogy akkor mire is jó ez a gyakorlatban!

Megjegyzések

  1. Nagyszerű, köszönöm az érthető, gondolatébresztő magyarázatot...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismerkedés a parancssorral: cmd

IP cím lekérdezése